Porin salatut kauneudet N 61° 29.524 E 021° 47.896
Kauan sitten uskottiin, että Poria hallitsi mahtava velho Poritar. Kukaan ei ollut koskaan nähnyt häntä. Porittaren kerrottiin alati muuttavan muotoaan, joten milloinkaan ei tiedetty missä hän oikeastaan oli. Legendan mukaan Poritar oli kätkenyt aarteen: Porin salaiset kauneudet. Sitä olivat etsineet niin kuninkaalliset kuin talonpojatkin mitään löytämättä. Ympäri Satakuntaa liikkui huhu, että vain aarteen löytäjä voi kohdata velhon. Moni oli halunnut nähdä tarujen taianhohtoisen Porittaren, mutta joutunut pettymään.
Eräänä aivan tavallisena päivänä mies nimeltään August käveli ajatuksiinsa uppoutuneena upean tehdasrakennuksen liepeillä. Hän pysähtyi pienessä puistossa ja havahtui mietteistään nähdessään mielenkiintoisen patsaan, joka muistutti kudonnassa käytettyä soukkaa venettä eli sukkulaa.
PORIN PUUVILLA
Vuonna 1898 Gustav Efraim Ramberg ja joukko porilaisia liikemiehiä perusti Porin Puuvillateollisuus Oy:n. Kaksi vuotta myöhemmin tehdas aloitti toimintansa. Puuvillan arkkitehtina toimi August Krook, jonka muita tunnettuja töitä ovat mm. Turun synagoga (yhdessä J. Eskil Hinderssonin kanssa) sekä Ruotsalainen yhteiskoulu Tampereella. Hänen päätyönään pidetään Porin kaupungintalona nykyään toimivaa uusrenessanssityylistä Junneliuksen palatsia.
Toukokuussa 1981 puuvillatehtaan kutomo tuhoutui tehdaspalossa. Se oli Suomen kaikkien aikojen suurin teollisuuslaitosta kohdannut tulipalo ja aikanaan Suomen sodanjälkeisen historian tuhoisin tulipalo. Vaikka palo ei vaatinut henkilövahinkoja, palon taloudelliset vahingot kohosivat noin 100 miljoonaan markkaan (vuoden 2011 rahassa laskettuna vahingot ovat lähes 42 miljoonaa euroa). Kutomon palo oli myös vaikuttamassa koko puuvillatehtaan lopettamiseen.
Toimintoja alettiin vähentää heti palon jälkeen ja lopullisesti tehdas sulki ovensa vuonna 1994. Nykyään porin Puuvillalla opiskelevat tekniikan, yhteiskuntatieteen, kauppatieteiden ja humanististen aineiden yliopisto-opiskelijat. Puuvillalla on myös menestyvä yritysklusteri.