Otava, kerro tarinas!

Olen asunut kohta kolme vuotta Porissa. Koko tämän ajan yksi rakennus ylitse muiden on vetänyt minua puoleensa. Ensimmäisen Porin-vuoteni asuin ihan sen naapurissa.

Tämä rakennus on Otava. Se valmistui 1857 hotelli-ravintolaksi ja toimi hotellina aina vuoteen 1985 saakka. Lopettaessaan se oli Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut hotelli-ravintola. Mikä vahinko, että se ei selvinnyt 2000-luvulle alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.


Jos rakennuksella voi olla tuskainen olo, niin Otavalla varmasti on nykykäytössään virastona – ottaen huomioon, kuinka värikäs se historian on täytynyt olla. Kuinka monta tarinaa sen seinät ovatkaan todistaneet!

Jatkosodan aikana Otavassa asui Porin lentokenttää tukikohtanaan pitäneiden saksalaisten päällystö. Rauhan tultua sinne muuttivat puolestaan valvontakomission venäläisupseerit. Vuonna 1966 Otavassa perustettiin Pori Jazz -festivaali!


Jostain syystä tuo rakennus kutsuu minua. En tiedä miksi. Ihan kuin se haluaisi kertoa jotain. Sisälle saakka en vielä ole päässyt, mutta olen jo miettinyt, että pitäisi keksiä jotain asiaa esimerkiksi Porin kaupungin henkilöstöpalvelujen rekrytointiyksikköön, koska netin mukaan ainakin se sijaitsee Otavassa.

Kerro ihmeessä, jos sinulla on jokin tarina tai muisto Otavasta. Kirjoita se tuohon alle kommenttikenttään. Annetaan Otavalle mahdollisuus tulla kuulluksi meidän tarinoidemme kautta.

 

Tämän Wikipedia kertoo Otavasta:
Hotelli Otava on Porissa sijaitseva arkkitehti C. J. von Heidekenin suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus. Vuonna 1857 valmistuneessa rakennuksessa toimi hotelli aina vuoteen 1985 saakka. Lopettaessaan Hotelli Otava oli Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut hotelli-ravintola. Nykyään rakennus on toimistotiloina muun muassa Porin kaupungin käytössä.
Hotelli Otava oli alunperin kaksikerroksinen. Majoitustilojen lisäksi toisessa kerroksessa oli salonki, joka muutettiin kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen teatterisaliksi. Nykyisen ulkoasunsa rakennus sai vuonna 1891, kun se korotettiin arkkitehti J.E. Stenbergin suunnitelmien mukaisesti kolmikerroksiseksi. Silloin myös toisen kerroksen tilat saneerattiin hotellihuoneiksi. Vuonna 1908 valmistui jugendtyylinen laajennusosa, joka yhdisti päärakennuksen vieressä sijainneeseen puurakenteiseen ravintolaan.
Vuonna 1872 Hotelli Otavassa tehtiin suomalaista teatterihistoriaa, kun suomenkielinen teatteri sai siellä alkunsa. Suomalaisen teatterin nimellä toimintansa aloittanut Kansallisteatteri piti kaikkien aikojen ensimmäisen näytäntönsä hotellin teatterisalissa 13. lokakuuta. Ruotsinkieleistä teatteritoimintaa hotellissa oli ollut jo 1850-luvulta alkaen.
Jatkosodan aikana hotellissa asui Porin lentokenttää tukikohtanaan pitäneiden saksalaisten päällystö. Rauhan tultua hotellin tiloissa piti majaansa venäläisten valvontakomission upseereja. Vuonna 1966 Otavassa perustettiin Pori Jazz-festivaali. Hotelli toimi myös festivaalin alkuaikoina yhtenä sen esiintymispaikoista.
Vuonna 1957 kiinteistö päätyi Porin Oluttehtaan omistukseen. Hotelli Otavan lopetettua toimintansa 28. helmikuuta 1985, purettiin vieressä sijainnut ravintola, sekä sitä päärakennukseen yhdistänyt osa. Tilalle rakennettiin sisäänkäynti kellarikerroksessa sijainneeseen oluttehtaan edustusravintolaan.
Porin kaupunki osti Otavan kiinteistön vuonna 1997 ja aloitti kolme vuotta myöhemmin mittavan peruskorjauksen, jonka tarkoituksena oli saattaa rakennus mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan. Kolme miljoonaa euroa maksanut entisöinti valmistui vuonna 2006 ja sen jälkeen rakennus on ollut virastokäytössä.

Otavan vaiheista voi lukea myös täältä:
http://www2.pori.fi/otava/vaiheet.html

Kuvaaja

Asiasanat

Yhteydenottopyyntö kuvaajalle

Alkuperäinen kuva