Kohti kotia, kohti vesitornia

Saavuin Poriin ensimmäisen kerran elämässäni keskisen Suomen suunnasta eli ajoin Kankaanpään suunnasta ohi Keskusta-kyltin kääntyäkseni Karjarannan tielle. Minua oli neuvottu suunnistamaan kohti vesitornia. Ja totta tosiaan; Poria lähestyessäni näin jo kaukaa korkean savuavan tiilipiipun, mielenkiintoisen kirkontornin ja jykevän vesitornin.

Noin vuoden ajan tarvitsin sitä suunnistamiseen, mutta senkin jälkeen se on säilynyt rakkaana maamerkkinä.

Äsken kuuvalossa koiralenkillä katselin sitä taas kunnioittavin silmin. (Nyt on muuten hienoja iltoja, kannattaa käydä iltakävelyllä.) Kuinka vankalta se näyttääkään! Poritieto tietää kertoa, että tätä vuonna 1936 käyttöönotettua vesitornia käytetään edelleen paineentasaukseen.

 

Mikä on sinun maamerkkisi Porissa? Minkä nähdessäsi, kuullessasi tai tuntiessasi tiedät olevasi matkalla kohti kotia?

 

Näin kertoo Poritieto.com:
http://poritieto.com/index.php?title=Vesitorni
Porin vesitornin on suunnitellut arkkitehti Bertel Strömmer. Vanhan hautausmaan kupeessa sijaitseva funkkistyylinen, tiilinen vesitorni on alueensa maamerkki. Vesitornin rakentamisesta tehtiin päätös vuonna 1934 ja saman vuoden elokuussa urakka annettiin Oy Yleiselle Insinööri-toimistolle. Torni otettiin virallisesti käyttöön tammikuussa 1936. Keskustan 500 kuutiometrin vetoista tornia Porin Vesi käyttää lähinnä paineentasaaja-astiana. Muualle kaupunkiin vesi pumputaan Harjakankaan vedenottamon kautta. Vesitorni on lähes 50 metriä korkea ja maakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen kohde ja kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon. Vesitorni näkyy kauas, joten se on hyvä tuntomerkki kaikille, jotka etsivät vanhaa hautausmaata.

Kuvaaja

Asiasanat

Yhteydenottopyyntö kuvaajalle

Alkuperäinen kuva