Sigrid-secrets

Det hände i Björneborg så här, en flicka Sigrid som bodde där, bestämde att ta dig med på ett äventyr, nu tillsammans ni vardagen flyr. Från park till skattgömma leder Sigrid er, men än vet du inte vad som händer och sker. Ni tar del i en berättelse både konkret och virtuell och upplever ett äventyr som är både gåtfull och visuell.

För länge sedan bodde Sigrid i staden Björneborg där hennes hus stod vid ett stort torg. Nu känner vi platsen som Rådhusparken, och här lekte Sigrid ofta med vännerna på den gräsbeklädda marken. En gång studsade deras boll mot en metallbricka bakom vilken de hittade bilden på en liten flicka. När de tittade noggrant på denna bild märkte de bokstäverna i ett arrangemang som var helt vild. Vännerna arrangerade bokstäverna igen och vad såg de sedan, egentligen? Var det Sigrids andra namn som de fann, eller kanske en ledtråd? Sigrid hade sin kamera med och tog en bild på konstverket. När hon såg på bilden genom kameran, tappade hon nästan andan: Bilden verkade väckas i liv när den bytte färg. Samtidigt dök upp en ledtråd till, koordinaterna till det andra konstverket 61° 29 .250 E 021° 47.570 Söderut längs Norra Esplanaden: Dags att fortsätta färden och hitta vägen till den nästa bilden.

Efter att ha gått en liten bit, märkte Sigrid och vännerna en bild på vägen dit. I mitten av Norra Esplanaden fanns ett konstverk till och på dess bild märkte vännerna samma flicka med akvarellfärger därtill. Vännerna kom då ihåg vid bilden där att Björneborg är känt för många konstnärer. Akseli Gallen-Kallela och Dora Wahlroos och flera till – Sigrid ville ta en bild till. Och samtidigt väcktes konstverket i liv och koordinaterna för det tredje konstverket kom fram 61° 29 .170 E 021° 47.530 Vännerna fortsatte sin färd söderut längs Norra Esplanaden och gick över vägen.

Och plötsligt såg de det tredje konstverket – en bild med noter på väggen. De påminde Sigrid om musik – och vilken slags musik de tyckte sig höra från framtiden: Det var jazz! Den första jazzfestivalen organiserades i Björneborg år 1966 och idag är den en av Europas största jazzfestivaler. Många anser detta evenemang vara ett av de mest intressanta och mest kända i Finland. När Sigrid tog ett foto av konstverket förvandlades den och en ny ledtråd dök upp: koordinaterna för det fjärde konstverket 61° 29 .102 E 021° 47.494 och så fortsatte vägen längs Södra Esplanaden.

Vännerna letade och letade efter det följande konstverket som de till slut hittade vid parkens kant. På bilden tycktes flickan flyga. Sigrid tyckte att hon dansade men på ett annorlunda sätt än hon själv och hennes vänner. Dansarna följde sin lärare och rörde sig både kunnigt och graciöst. Tanssikoulu Liisa Nojonen är idag en av de ledande dansskolorna i Finland. Flera kända dansare har börjat sin karriär i skolan: Tero Saarinen, Riina Laurila-Castren, Mikko Lampinen och Riku Lehtopolku. Sigrid var på väg att fotografera konstverket då det väcktes i liv och gav koordinaterna för det femte konstverket 61° 28.975 E 021° 47.430 och så fortsatte äventyret längs Södra Esplanaden.

När Sigrid tittade omkring sig såg hon en ny bild på flickan som i sin tur verkade att sitta framför en fabrik. Då visste hon ännu inte hur utvecklingen skulle göra industristaden rik: Den gamla bomullsfabriken blev ett centra för akademisk kunskap och många möjligheter och bredvid den restes ett köpcentrum – Puuvillakeskus som det heter. Utvecklingen av området piggade upp den här delen av staden som trots planerna, sitt läge vid ån och havet inte blev huvudstaden. På bilden såg vännerna ett flertal detaljer och samtidigt en serie av bekanta koordinater: koordinaterna för det sjätte konstverket N 61° 28.850 E 021° 47.430. Färden fortsatte mot Cygnaeusparken.

Sigrid beundrar skyn ovanför Södra Esplanaden. Nufortiden slutar gatan vid Cygnaeusskolan, som vigdes i bruk år 1912. Framför skolan finns en park där man hittar Emil Cedercreutz’ staty Äestäjä. Nära till statyn finner Sigrid det sista konstverket med sina vänner. På bilden håller flickan i en tavla, med ett fotografi taget i Ytterö. Bilden påminner om att Björneborg är både en stad bredvid ån men som också är känd for dynerna, havet och Finlands bästa sandstrand. När Sigrid tog ett fotografi av konstverket kom ledtråden fram: “Alldeles nära i ett skydd ligger en liten skatt undangömd”.

När du hittat QR-koden (Rådhusparken and Geocache) kan du ladda en gratis app på din mobiltelefon som ger dig möjligheten att uppleva konstverken på ett nytt sätt (med AR; Augmented Reality, eller upplevelser med ‘förstärkt verklighet’). Du kan även hitta skattgömman utan appen genom att följa berättelsen.

Det hände i Björneborg så här, en flicka Sigrid som bodde där, bestämde att ta dig med på ett äventyr, nu tillsammans ni vardagen flyr. Från park till skattgömma leder Sigrid er, men än vet du inte vad som händer och sker. Ni tar del i en berättelse både konkret och virtuell och upplever ett äventyr som är både gåtfull och visuell.

För länge sedan bodde Sigrid i staden Björneborg där hennes hus stod vid ett stort torg. Nu känner vi platsen som Rådhusparken, och här lekte Sigrid ofta med vännerna på den gräsbeklädda marken. En gång studsade deras boll mot en metallbricka bakom vilken de hittade bilden på en liten flicka. När de tittade noggrant på denna bild märkte de bokstäverna i ett arrangemang som var helt vild. Vännerna arrangerade bokstäverna igen och vad såg de sedan, egentligen? Var det Sigrids andra namn som de fann, eller kanske en ledtråd?

Sigrid hade sin kamera med och tog en bild på konstverket. När hon såg på bilden genom kameran, tappade hon nästan andan: Bilden verkade väckas i liv när den bytte färg. Samtidigt dök upp en ledtråd till, koordinaterna till det andra konstverket 61° 29 .156 E 021° 47.348 Söderut längs Norra Esplanaden: Dags att fortsätta färden och hitta vägen till den nästa bilden.

Efter att ha gått en liten bit, märkte Sigrid och vännerna en bild på vägen dit. I mitten av Norra Esplanaden fanns ett konstverk till och på dess bild märkte vännerna samma flicka med akvarellfärger därtill. Vännerna kom då ihåg vid bilden där att Björneborg är känt för många konstnärer. Akseli Gallen-Kallela och Dora Wahlroos och flera till – Sigrid ville ta en bild till. Och samtidigt väcktes konstverket i liv och koordinaterna för det tredje konstverket kom fram 61° 29 .108 E 021° 47.324 Vännerna fortsatte sin färd söderut längs Norra Esplanaden och gick över vägen.

Och plötsligt såg de det tredje konstverket – en bild med noter på väggen. De påminde Sigrid om musik – och vilken slags musik de tyckte sig höra från framtiden: Det var jazz! Den första jazzfestivalen organiserades i Björneborg år 1966 och idag är den en av Europas största jazzfestivaler. Många anser detta evenemang vara ett av de mest intressanta och mest kända i Finland. När Sigrid tog ett foto av konstverket förvandlades den och en ny ledtråd dök upp: koordinaterna för det fjärde konstverket 61° 29 .012 E 021° 47.270 och så fortsatte vägen längs Södra Esplanaden.

Vännerna letade och letade efter det följande konstverket som de till slut hittade vid parkens kant. På bilden tycktes flickan flyga. Sigrid tyckte att hon dansade men på ett annorlunda sätt än hon själv och hennes vänner. Dansarna följde sin lärare och rörde sig både kunnigt och graciöst. Tanssikoulu Liisa Nojonen är idag en av de ledande dansskolorna i Finland. Flera kända dansare har börjat sin karriär i skolan: Tero Saarinen, Riina Laurila-Castren, Mikko Lampinen och Riku Lehtopolku. Sigrid var på väg att fotografera konstverket då det väcktes i liv och gav koordinaterna för det femte konstverket 61° 28 .588 E 021° 47.264

och så fortsatte äventyret längs Södra Esplanaden.

När Sigrid tittade omkring sig såg hon en ny bild på flickan som i sin tur verkade att sitta framför en fabrik. Då visste hon ännu inte hur utvecklingen skulle göra industristaden rik: Den gamla bomullsfabriken blev ett centra för akademisk kunskap och många möjligheter och bredvid den restes ett köpcentrum – Puuvillakeskus som det heter. Utvecklingen av området piggade upp den här delen av staden som trots planerna, sitt läge vid ån och havet inte blev huvudstaden. På bilden såg vännerna ett flertal detaljer och samtidigt en serie av bekanta koordinater: koordinaterna för det sjätte konstverket N 61° 28.820 E 021° 47.300. Färden fortsatte mot Cygnaeusparken.

Sigrid beundrar skyn ovanför Södra Esplanaden. Nufortiden slutar gatan vid Cygnaeusskolan, som vigdes i bruk år 1912. Framför skolan finns en park där man hittar Emil Cedercreutz’ staty Äestäjä. Nära till statyn finner Sigrid det sista konstverket med sina vänner. På bilden håller flickan i en tavla, med ett fotografi taget i Ytterö. Bilden påminner om att Björneborg är både en stad bredvid ån men som också är känd for dynerna, havet och Finlands bästa sandstrand. När Sigrid tog ett fotografi av konstverket kom ledtråden fram: “N 61° 28.955 E 021° 47.330 för att hitta cachen direkt på Republic Square bredvid trädet tält dolt”.

När du hittat QR-koden kan du ladda en gratis app på din mobiltelefon som ger dig möjligheten att uppleva konstverken på ett nytt sätt (med AR; Augmented Reality, eller upplevelser med ‘förstärkt verklighet’). Du kan även hitta skattgömman utan appen genom att följa berättelsen.

Cachen innehåller en stämpel, ta inte med den, stämpeln hör till cachen.

Länk till Geocaching.com webbplats.

Kuvaaja

Asiasanat

Yhteydenottopyyntö kuvaajalle

Alkuperäinen kuva